Tackle vs. Flag football

Amerikansk fodbold – kort fortalt...

Sporten er opfundet i USA med inspiration fra rugby. Den er kommet til Danmark i 70’erne og har langsomt vundet mere udbredelse (ca. 2500 spillere på landsplan, 2014).

Som nybegynder til sporten, eller som "ny" tilskuer, er der nok nogle overordnede oplysninger, der vil
være rare at have i baghovedet, for at forvirringen ikke skal få overtaget. På grund af udspringet af sporten og den stærke dominans derfra, bruges Engelske begreber og dommerkald i spillet.


Banen
Amerikansk fodbold spilles på en bane, som måler 120 x 50 yards, (ungdomsholdene dog kun 80x35 yards) med 10 yard målzoner eller "endzones" i hver ende. Banen er inddelt på tværs i zoner for hver 5 yards.


Holdene
Hvert hold består af op til 45 spillere, men kun 7, 9 eller 11 er på banen samtidig. Holdene er delt op i angreb (offense), forsvar (defense) og specialteam (som er specialspillere eksempelvis Morten Andersen, kicker).

Kickoff
Kampen startes med et "Kickoff", hvor det ene hold sparker bolden ned til modstanderen. Spilleren, der griber bolden (Return man), løber nu bolden fremad, og der hvor han bliver stoppet/tacklet, starter det første angreb.

Spillet
Nærmest som i et militærslag, går det ud på at vinde terræn ved at føre bolden op ad banen. Hvert hold har 4 forsøg til at føre bolden mindst 10 yards frem. Lykkes det ikke på de 4 forsøg, får modstanderen bolden. Et hold vælger ofte at bruge det fjerde forsøg på at sparke bolden så langt væk som muligt fra egen banehalvdel, ved et såkaldt "punt". Herved kan man sørge for, at modstanderen har så langt som muligt op til ens egen "endzone".

Spillet sættes i gang ved at centeren "snapper" bolden, dvs. at den rækkes bagud mellem benene til spilfordeleren/Quarterbacken. Offense må ikke røre sig før bolden er snappet. Defense må ikke krydse boldens linje ud mod sidelinjen før bolden er snappet. Quarterbacken kan enten give bolden bagud til "Running backen", der løber frem ad med bolden, indtil han tackles. Eller også kan Quarterbacken kaste bolden fremad mod en modtager, der kan være "Receivere", en Running Back eller en "Tight end". De eneste offensive spillere, der ikke må tage i mod en aflevering er de offensive linjefolk "Linemen"

Man kan vinde mest terræn ved at kaste bolden, men risikerer at modstandernes defensive spillere griber bolden i luften (interception) – hvorefter spillet går den anden vej, måske endda rigtig hurtigt.

Scoringer
I amerikansk fodbold kan et hold score på flere måder, der hver især giver forskelligt antal pointes: "Touch Down" scores ved enten at løbe over modstanderens mållinje og ind i endzone med bolden, eller ved at kaste bolden til en medspiller, der allerede befinder sig der. Herved scores 6 points.

Efter Touch Down, får holdet mulighed for at få ekstra points. Enten ved at sparke bolden i mål mellem modstanderens to lodrette stænger, hvilket giver et point. Eller ved at vælge en "two points conversion", hvor man forsøger at løbe/kaste bolden ind i endzone fra 3 yard linjen. Herved scores 2 points.

Hvis holdet må opgive at nå ind i modstandernes endzone, har man måske mulighed for at score et "field goal", der giver 3 points. Her er det holdets kicker, der er på arbejde. Jo længere væk fra målposterne/"uprights" man er, jo sværere er det at sparke bolden mellem stængerne.

Endelig kan et hold score to points ved en "Safety", hvor man tackler modstanderne i deres egen endzone.

Udstyr
Når der bruges begrebet tackle, giver det sikkert en idé om kontakt. Og det er der i Amerikansk Fodbold. Der spilles teknisk, taktisk og ikke mindst fysisk. Derfor er det vigtigt, at spillerne er godt beskyttede. For at beskytte spillerne er der i reglerne fastsat udstyr, som alle spillere skal have på:

Hjelme med en hagestrop, så hjelmen kan holdes på plads.
Hjelmen skal have et ansigtsgitter (Facemask). Spillerne skal desuden bruge tandbeskytter, hofte-, halebens-, lår- og knæbeskyttere.

Anskaffelse af udstyr koster rask væk 2000kr +, men kan lånes i klubben den første tid.

Flag Football

Flag football er en gren der udspringer af amerikansk fodbold, som er ændret til at være en kamp med 5 mod 5 på banen, hvor det fysiske element af at tackle hinanden er fjernet. Sporten er non-contact, ligesom det er kendt fra basketball.

Man kan læse mere om flag football på de følgene links:

https://www.daff.dk/flagfootba...

https://da.wikipedia.org/wiki/...